Gigi Becali, teorie șocantă în cazul Simona Halep. Cine sunt vinovații

de: Sorin Barbu
26 09. 2023

Gigi Becali este convins că Simona Halep nu s-a dopat intenționat și lansează o teorie șocantă. Patronul FCSB îi acuză pe oamenii din staff-ul jucătoarei și spune că ei sunt cei care i-au dat substanța interzisă pentru că au fost convinși că nu vor fi probleme la controlul anti-doping.

Gigi Becali lansează o teorie șocantă în cazul Simona Halep

Gigi Becali este de partea Simonei Halep în scandalul de dopaj în care jucătoarea de tenis a fost suspendată patru ani. Patronul echipei FCSB este convins că sportiva nu s-a dopat cu Roxadustat, dar susține că oamenii din staff-ul jucătoarei i-au dat cu bună știință substanța interzisă, convinși că aceasta nu o să apară la controlul anti-doping. Omul de afaceri speră ca această pedeapsă să fie anulată la judecata de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„„Nu o cred pe ea în stare, nu pe ea. E vorba despre ce i-au dat ăia. Ea a avut încredere. I-au dat ăia și gata, ce mare lucru. Ce TAS, despre ce vorbim. Păi dacă i-au dat ăia, ce vină are ea? Ea are vină că nu trebuia să aibă încredere. E vorba despre cum îți alegi oamenii. A avut prea mare încredere.”, a declarat Gigi Becali, într-o conferință de presă care a avut loc în fața palatului din Aleea Alexandru.

Patronul FCSB lansează și un an alt atac și este convins că și alți sporivi folosesc substanțe interzise.

„Toți fac. Numai că ăia au fost mai deștepți și au folosit substanțe pe care nu le verifică. Sau cu trei zile înainte, dispar din corp. Toată lumea face, nu?

Doar că au oameni pregătiți, specialiști și nu poți să prinzi doppingul. Asta e șmecheria, substanțe care nu ies în sânge. Îl ia acum și în 48 de ore dispar. Sunt fel de fel, iar oamenii s-au specializat. Păi tu nu vezi că stăm aici și ne văd din America?

Bagi canalul și vezi meciul. Ce să faci acum? Asta e tehnologia, știința, nenorociri mari. Mai ales unde sunt mulți bani. Tenis mulți bani, în fotbal la fel, mulți bani. Inventează tot felul de lucruri. Păi de ce nu putem să ne batem cu ei?

Iau toți tot felul de substanțe, nu droguri, substanțe care cresc capacitatea de efort, inima, dilatația vaselor, sunt multe. Sunt multe care nu sunt droguri și care folosesc dilatația vaselor. Ce înseamnă dilatație? Curge sângele mult. Sânge mult, putere multă. Ce fac ăștia acum”, a declarat Gigi Becali.

Istoricul cazului Simona Halep

Simona Halep a primit un rezultat pozitiv după testul de la US Open 2022, iar pe 7 octombrie a fost suspendată provizoriu pentru consum de Roxadustat. În luna mai a acestui an, Agenția Internațională pentru Integritate din Tenis a spus că a găsit și „iregularități” în pașaportul ei biologic. Pe 12 septembrie a fost suspendată patru ani.

Cum a ajuns Roxadustat în corpul Simonei Halep

În luna august 2022, după ce Simona Halep s-a retras de la Cincinnati, din cauza unei probleme musculare, fizioterapeuta sa, Candice Gohier, angajată a Academiei Patrick Mouratoglou, i-a introdus în planul nutrițional un supliment alimentar cu colagen (denumit Keto MCT) și alte două produse de la această companie, considerând că cele pe care le consuma jucătoarea aveau prea mult zahăr. Recomandarea a venit chiar din partea lui Frederic Lefebre, directorul biroului de pregătire fizică al Academiei Mouratoglou.

Când a auzit această propunere, Simona Halep s-a consultat cu antrenorul său și împreună au concluzionat că este bine să facă această schimbare. Sportiva susține că a consumat Keto MCT vreme de 5 zile, câte 10 grame pe zi, între 23 și 28 august 2022, cu o pauză de o zi (24 august, zi fără antrenament).

Simona Halep, greșeală uriașă în timpul audierilor

Una dintre marile probleme ale procesului a reprezentat-o faptul că Simona Halep nu a specificat în formularul completat obligatoriu înaintea testului din 29 august că a consumat suplimentul Keto MCT. La fel a procedat și pe 26 octombrie când au avut loc primele audieri din acest caz. „Am uitat să trec în formular și probabil că am uitat să menționez la audierile inițiale”, a spus ea la audierile principale, din luna iunie 2023. ITIA a concluzionat că nu este vorba de o neglijență, ci de faptul că sportiva nu este sinceră.

În 19 Octombrie, Simona a mers în Franța pentru ca profesorul Jean-Claude Alvarez să-i analizeze o mostră de păr. Compania producătoare a suplimentelor a trimis de asemenea mostre atât în Franța (pentru analiza din partea Simonei) cât și la SMRTL, laboratorul oficial al celor de la WADA. Tribunalul nu a constat valoarea și expertiza experților, doar că laboratoarele care au examinat acest probe au folosit metode diferite, iar rezultatele au fost diametral opuse.

Laboratorul WADA (World Anti-Doping Agency) nu a regăsit urme de Roxadustat în cadrul testelor mostrelor de Keto MCT. În același timp, doi cercetători francezi aduși de Simona (Prof. Jean-Claude Alvarez și Prof. Pascal Kintz) au demonstrat în laborator, prin metode proprii, că suplimentul era contaminat cu Roxadustat.

Imagine de la ultimul meci jucat de Simona Halep, la US Open, pe 29 august 2022. Sursa FOTO Profimedia

Concluziile Sport Resolutions

Tribunalul a concluzionat că Simona Halep a „demonstrat că este probabil că suplimentul alimentar Keto MCT să fi fost contaminat cu Roxadustat. Dar concluzia noastră fermă este că nu e posibil în mod realist ca o contaminare conformă cu studiile Prof. Alvarez să producă cantitatea de Roxadustat prezentă în probele de urină A și B colectate în 29 august 2022”. Instanța a mai spus însă că această posibilă contaminare nu este singura sursă din care a apărut acest medicament.

„Conștientizăm că am ajuns la o concluzie care implică un fapt care în sine pare foarte puțin probabil: ca în jurul aceleiași date din 2022, Simona Halep să fi înghițit Roxadustat din două surse complet diferite (…) Dar analizând strict dovezile din fața noastră, cu precădere foarte multele dovezi științifice, suntem satisfăcuți că putem concluziona că (1) probabil că suplimentul Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat, dar și că (2) este clar că Simona Halep trebuie să fi ingerat Roxadustat și din altă sursă. (…)

Dacă ar trebui să aliminăm una dintre aceste concluzii, aceasta ar fi concluzia 1. Dovezile în favoarea concluziei 2 sunt prea puternice și clare pentru a renunța la aceasta”.

Care au fost pedepsele dezbătute conform regulamentului:

– 4 ani de suspendare este pedeapsa „default” pentru Roxadustat.
– 2 ani de suspendare dacă Simona dovedea că substanța a ajuns in corpul ei fără intenție.
– A existat și varianta unui avertisment, fără suspendare, dacă Simona reușea să dovedească atât lipsa intenției, cât și lipsa vinei si lipsa neglijenței in contextul in care ar fi luat un produs contaminat
– A existat și varianta unei suspendări de șase ani dacă dacă ITIA reușea să convingă Tribunalul că în cazul Simonei vorbim despre „circumstanțe agravante”.

Simona Halep va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și vrea să ceară zece milioane de dolari firmei care a produs suplimentul alimentar. Jucătoarea a fost exclusă din clasamentul WTA, după ce a jucat ultimul meci pe 29 august 2022 la US Open.